Gävle kommun har aviserat om stora besparingar de närmaste åren och bett alla nämnder inventera all verksamhet som inte är lagstadgat. Förskoleavdelningen Vallmon på Staffansgården, som är anpassad för döva och hörselskadade barn, är en av de icke lagstadgade.
Kommunen har påpekat att ingen av verksamheterna har värderats, utan det ska göras en översyn och därefter ta ett beslut. Av tidigare erfarenheter, vet vi att förskoleavdelningar liknande Vallmon alltid är i riskzonen när besparingar aviserats. Vi vill upplysa er betydelsen av sådan förskoleavdelning.
Den samlade kompetensen på avdelningen är av ytterst betydelse för barnen som får teckenspråk och svenska på plats. 95 procent av alla döva barn har hörande föräldrar vilket betyder att den naturliga överföringen av teckenspråk från förälder till barn inte finns. Där har personalens kompetens en betydande del för barnens språkutveckling.
Barnen får också möjligheten att träffa andra barn med liknande förutsättningar. Tillsammans provar de fram och utvecklar sina språk, kognitiva förmågor och det sociala samspelet. Vikten av att få träffa andra barn med samma kommunikationsbehov och förutsättningar kan aldrig nog betonas. Dessa barn har inga andra alternativ. Förskoleavdelningen Vallmon är deras enda möjlighet till en fullgod kommunikationsmiljö.
Vi uppmanar kommunfullmäktige samt utbildningsnämnden att se till att förskoleavdelningen Vallmon finns kvar för barnens enda alternativ till fullgod teckenspråkig miljö i Gävle kommun!
Rolf Lindfors
Gävleborgs Dövas Länsförening
Anders Blomqvist
Gävleborgs Dövas Länsförening
Roland Wiberg
Gävleborgs Dövas Länsförbund
PS. Ser att GD skrev fel efternamn. Det ska stå Blomström och Winberg.