GDL historia och övriga

 

Gävleborgs Dövas Länsförening (GDL) är en ideellt förening. GDL finns fortfarande än idag!

Läs mer gärna organsation om GDL. 

Gävle-Sandviken Dövas Förening (GSDF) hade haft inte en egen lokal sedan den 8 mars 1908  fram till 90 talet.

GSDF kämpade hårt att få egen lokalen i många år. Även hårt kampen och många försök med Gävle kommun i många år. Tidigare brukade GSDF hyra en lokal bara för 1 dag eller låna lokal hos någotstan för bara dagen.

Det var så jobbigt, kämpigt och sliten för döva och styrelsen. Tills slut fick enda första och sista hyrd källarelokalen som fanns på dåvarande "Jakten" på fjärde tvärgatan i Brynäs området, Gävle från cirka år 1991 fram till cirka 1994.

Gävle kommun hjälpte till med att ge fullt lokalbidrag och GSDF betalade fullt till hyrd källarlokalen. När det kom nya personal på Gävle kommun, då de bestämde sig att upphöra hyrebidraget utan orsak. De kallade inte GSDF till mötet för dialog. GSDF förstod inget varför och orsak och försökte tala med Gävle kommun.

GSDF upplevde att Gävle kommun visade inte intresserad och vilja att försöka dialog, samarbeta, förstå om behov, social umgänge, teckenspråk, rätt stöd och hjälp, osv. Det kändes som Gävle kommun tyckte det var inte så viktigt att ha döva och föreningslokalen osv pga okunskap, nonchalant, attityd, beteende, respektlös osv.

GSDF hade så tufft och kämpigt med ekonomiska att betala fullt till hyrd källarelokalen ett bra tag.

GSDFs ekonomi var så ansträngd och klarade inte det och tvingade säga upp hyrd källarelokalen. Allt städade bort möbler, saker, alla tekniska hjälpmedel varselblivisningar och texttelefonen.

GSDF hade haft också en heltid föreningskonsulent anställd sedan 1988 på lokalen tillsammans med de andra övriga funktionshindrade organisationer.

Lokalen ligger på adress Hamiltongatan 36 nära fängelsemuseum i stan, Gävle. Gävle f.d. HCK kansli för olika handikappföreningarna. Sen bytte HCK namnet till HSO senare på 90-talet.

Numera finns lokalen som heter Ljusbubblan (andligt butiken med behandlingar t.ex spa, kurs, föreläsningar), som ni alla känner säkert igen.

Då flyttade föreningskonsulenten och övriga funktionshindrade organisationer till lokalen på Folket Hus (numera heter Centralteatern huset) , Gävle på ca 90 talet fram till idag.

Då GDL övertog föreningskonsulenten fram till 2005.

Någon gång på 90 talet och ändrade till deltid fram till 2005. Deltids föreningskonsulenten slutade pga GDLs ekonomiska skäl. Idag finns inte någon anställd kvar som kan sköta det utan frivilliga döva hjälper till ibland när det behövs.

GDL måste ansöka bidrag hos HSO genom Landstinget varje år. Landstinget minskade mycket kraftigt med åren.

Därför var GDL tvungen att omprioritera vad som är viktigt med mycket små medel varje år. GDL försöker tänka och hitta nya vägen. Det är inte så lätt.

Om ni kanske vill hjälpa till med något eller bli funktionär och hjälper till, så vi är tacksamma att ta emot er hjälp.

Så kontakta GDL ordförande Roger Sahlén Torslund, sms: 073-5395798, bildtelefon:
[email protected], mail: [email protected] 
eller skicka mail [email protected]

 

Kontakta oss och anlita gärna oss.

 

GDL har inte haft en egen lokal för döva, teckenspråkiga, anhöriga och teckenspråksintresserade osv i Gävle pga ekonomiska skäl.

GDL medlemmar önskar ha egen fast lokalen som är samlingträff, föreläsning, tema, teckenspråksforum, informationsmöte, kurs, fika, kontor osv.

Syftet med att ha fast lokalen för att bryta isolering, social umgänge skull, må bra, glädje, bra hälsan är medicin, osv.

GDL brukar boka lokal i mycket god tid minst 3-6 månader i förväg hos HSO lokal, Tullbomsgården, Gävle. Det blir alltid fullbokade om man bokar i sista minuten. GDL betalar hyra till HSO lokalens per år för att de har inget val och behöver HSO lokal.

Där finns bara enda varselblivisning i stort matsalen som någon monterade flera varselblivisning ner för många år sen pga flera hörande med funktionshindrade organistationer tyckte det störde dom. Det finns inga hjälpmedel t.ex texttelefon, bildtelefon och andra anpassning för döva, teckenspråkiga osv.
Alla organisationer betalar lite hyra till HSOs lokalen för att dela på lokalen och flesta har gemenskap är hörande.

Teckenfyran är en frivilligt fristående grupp. Teckenfyran samarbetar gärna med GDL och Svenska kyrkans teckenspråksverksamhet så länge Teckenfyran orkar.

Teckenfyran brukar ordna teckenspråksträffar en gång i månad på Olofsgården. Det är meningen att alla oavsett ålder är VÄLKOMNA till teckenspråksträffar för att fika, föreläsningar och utflyktsdagen till självkostnad. Teckenfyran samlar in fikapengar till donation t.ex Dövas Afrika Mission och lokalhyra.

Syftet med att bryta isolering, social skull, umgänge, må bra, glädje, bra hälsan är medicin, osv. Lokalen finns på Lilla Vattugränd 4 i stan, Gävle också.

Klicka och kolla gärna på Teckenfyran webben

GDL har det så tufft med ekonomi i många år.

GDL får mycket kraftigt mindre bidrag från Landstinget genom HSO varje år, så det räcker tyvärr inte till allt. Därför GDL prioriterar vilka som är viktigaste att satsa på. GDL önskar alltid få mer bidrag. Det är inte så enkelt och lätt att få bidrag från fonder också.

GDL välkomnar med er hjälp, ideér, förslag, annat, fonder, sponsor och donationer också.

GDL har båda Postgiro: 37 69 10-6 och Bankgiro: 5434-1201.

Om ni vill skicka er donationer, sponsor eller pengarna.

GDL är tacksamma för dontationer, sponsor eller pengarna som har skickat till GDL:s Postgiro eller Bankgiro.

Det största problemet med Gävle kommun och landstinget gamla och nya folk kommer och går hela tiden.

GDL har kämpat så hårt att få kontakta med folk inom Gävle kommun och landstinget. De vill inte samarbeta, förstå, lyssna,samtal/förklara osv pga okunskap osv.

GDL kämpar för döva, teckenspråksrättigheter, tillgänglighetsfrågor, mänskliga rättigheter om teckenspråk för att förbättra dövas behov om hjälp, stöd och information, kunskap till t.ex omsorgvård, skolor, samhällsinformation, osv inom länet.

Så alla samarbete, kunskap, information och material osv går förlorade hela tiden och försvinner ofta alltid med åren. Så det kommer nya personal som har ingen aning om vad döva osv behöver osv. 

De skapar bara orättvisa, problem, krångligt och annat för oss. Det fungerar bra för dom men inte för oss, bara för att de GLÖMMER BORT OSS! HALLÅ, VI FINNS FAKTISKT!

Därför tror de tror de vet bättre än döva om vad som är bäst för döva.

De vägrar ta emot möte, samarbete, dialog, hjälp, bra lösningar osv. De tycker att döva är inte värda människor att satsa på.

Fast de erkänner gärna inte om att de vet verkligen nästan ingeting om vad behöver döva, teckenspråket, behov, hjälp, stöd, teckenspråksrättigheter, tillgänglighetsfrågor, mänskliga rättigheter om teckenspråk, osv!


Ja allt handlar mycket ofta om okunskap, brist på information, fördomar, förtryck, diskrimering, beteende, attityd, värderingar osv. Det leder ofta till kommunikationsproblem och missförstånd!

GDL, döva, dövblinda, utvecklingsstörda,down syndrom, hörselskadade, anhöriga och teckenspråksintresserade kämpar tillsammans hårt för att förbättra tillgänglighetsfrågor, teckenspråkrättigheter, mänskliga rättigheter och teckenspråket.  

De som vill verkligen möta Gävle kommun, Landstinget, myndigheter och övriga och samarbeta med vänlighet, kärleksfullt, vill dela med sina erfarenheter, information, tips, information osv och vill förbättra tillgänglighet i länet.

Det är meningen att de och GDL ska kunna möta på halvvägen och är villigt att samarbeta, dialog, möte, byta tips, expert, erfarenheten osv och hjälpa varandra. GDL är öppen för dialog, möte osv hela tiden.

Hoppas Gävle kommun, Landstinget, myndigheter och övriga förstår att det är väldigt viktigt att samarbeta, dela på tips, erfarenheten, lösningar osv, hjälper varandra för att resultatet och tillgänglighet förbättras på bra sätt.

Annars leder det bara till att de ställer till problem och stort konveksvens  för döva osv, om de gör på fel sätt från början.

GDL ser gärna att Gävle kommun, landstinget, myndigheter, övriga och allmänheten visar sin intresse och vågar ta steg och kontaktar GDL för att fråga om GDL kan föreläsa eller komma till möte för dialog, samarbete osv.

Därför har GDL försökt förgäves kontakta Landstinget och Gävle Kommun under lång tid. Så de visade inget intresse och valde att inte svara på brev, mail, telefon, och så vidare för att kunna möta dom på möte.

Varför? Ni får ställa frågor till dom själva! Läs mer GDL uttalande.

 

Vill ni ha information från vårt föredrag, seminarium, möte, workshop, annat eller rådfråga oss?

Ni kan faktiskt göra mycket för hjälpa till att öka kunskap, information, förståelse, förbättra samarbete, dialog, bemötande, relationer. Ni får veta mer vad ni kan göra för att hjälpa till och förbättra tillgänglighet för döva osv.

Ni kan kontakta oss och anlita oss. Även skicka inbjudna till oss till t.ex möte, seminarium osv också.

Det händer ofta att flera myndigheter, kommun, landstinget, regionledningar, politiker, näringslivet, övriga osv tror veta bättre än döva osv om vad som är bäst för döva osv.

Det leder ofta till att resultat blir ofta inte bra och gör inte rätt på det sättet från början utan rådfråga oss först. Det är olyckligt att det blir så.

Därför kan ni kontakta oss och anlita oss, för att bespara er tid, planeringar, arbetsmödan, pengar och annat osv.

Så vi kan hjälpa er med allt ni behöver veta.

Därför vill vi ändra på det!

Vi erbjuder er på föredrag, möte, seminarium, workshop, informatör, rådgivning. Även ni vill rådfråga oss först innan ni gör något?

T.ex tillgänglighetsfrågor, FN-konventionen, teckenspråksrättigheter, mänskliga rättigheter om teckenspråk, webbsidor och annat.

Även vad är teckenspråk?

Varför använder döva teckenspråk? 

Finns Landstinget Tolkcentralen Gävleborg för döva, hörselskadade, dövblinda, vuxendöva och hörande att få teckenspråkstolkar eller skrivtolkar?

Hur gör man tolkbeställningar?

Tolkbeställningar för hörande också?

Hur man bemöter? Finns det tekniska hjälpmedel till hemmet och arbetsplatser för döva osv?

Hur fungerar döva osv i arbetslivet? Finns grundskolor och gymnasieskolor för döva, hörselskadade, CI osv?

Ja lång är listan.

Syfte med att öka och förbättra kunskap, information, samarbete, dialog, förståelse, bemötande, attityd, relationer och komma fram till bra lösningar.

Även ändra tänksätt och synsätt för er alla!

Då ökar det delaktighet och tillgänglighet för döva, osv. Det bygger upp bättre samarbete, dialog, bemötande, relationer, kunskap, information, kontakter osv för er alla och oss.

Då minskar fördomar, förtryck, diskriminering, ändra attityd och bemötande för er i samhället!  Då vinner alla mycket på det!

Kunskap, information, samarbete, dialog, bemötande, förståelse, attityd och så vidare har stort betydelse och avgör mycket!

Vi kan ordna teckenspråkstolkar till föredrag, möte, seminarium osv också, så bara ni vet.

Intresserad?  Så kontakta oss för mer information.

 

Skicka mail till GDL ordförande Roger Sahlén Torslund och SMS  073-5395798 och [email protected]

eller skicka mail [email protected]

 

Kontakta oss och anlita gärna oss.